EVS

EVS?!

Az Európai Önkéntes Szolgálat (=European Voluntary Service) célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére. Az EVS program (2. alprogram) keretében 18-30 év közötti fiatalok egyénileg vagy csoportosan kapcsolódnak be nonprofit tevékenységekbe min. 2 – max. 12 hónapon át. (Hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén a projekt időtartama min. 2 hét is lehet.) De ha komolyan foglalkoztat e lehetőség, akkor jó ha tudod, hogy legkönnyebben 6, illetve 12 hónapra találhatsz magadnak szervezetet.

Az önkéntest indulása előtt felkészítjük a rá váró kihívásokra, illetve már a fogadó szervezet kiválasztásánál mentoráljuk és segítjük a hozzánk forduló fiatalokat, hogy érdeklődükhöz, személyiségükhöz, és a reális lehetőségekhez leginkább illeszthető projektre adják be jelentkezésüket. A hazatérő önkénteseknek még az EVS projekt keretében alkalmuk nyílik hasznosítani a szolgálat alatt szerzett élményeket, ill. feldolgozni a projekt tapasztalatait.
A Fiatalok Lendületben Program az önkéntes útiköltségének 90%-át, biztosításának és vízumköltségének 100%-át finanszírozza, továbbá fedezi a projekt lebonyolításának költségeit, beleértve az önkéntes ellátásátés, zsebpénzét, és lakbérét.

Fontos, hogy számolj azzal, hogy a program előkészítési ideje 4-5 hónap, tehát a tervezett indulás előtt ennyivel keress meg bennünket, ha a számodra legalkalmasabb időben szeretnéd külföldi tapasztalatszerzésedet megkezdeni.

Mibe kerül ez nekem?

Ha hátrányos helyzetű vagy, akkor semmibe, ha pedig nem kifejezetten, akkor az útiköltséged 10 %-át kell állnod. (De ha ebbe belegondolsz, ez minimális tétel.) Minden egyéb felmerülő költséget- a fentiek nyomán- a projekt fedez.

 

Hogy lehetek én is  EVS- önkéntes?

Amennyiben komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy Te is útnak indulj az Európai Önkéntes Szolgálat keretében (leginkább 6 vagy 12 hónapra), akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, e-mailben (ld.  Elérhetőségek link), vagy telefonon és válaszolni tudunk a kérdéseidre, illetve egyeztetünk a teendőkről. Esetenként van, hogy konkrét projektet tudunk ajánlani (ezt a honlapunkon is feltüntetjük), ilyenkor nincs más teendőd, mint önéletrajzodat és angol (vagy az adott ország nyelvén lévő) motivációs leveledet-időben- elküldd az e-mail címünkre. Ha kifejezett elképzelésekkel rendelkezel a fogadószervezetet, illetve a célországot illetően, akkor jó, ha előtte tájékozódsz az alábbi adatbázisban (elég, ha csak az országot állítod be keresési feltételként!):  www. evsdatabase.eu

Itt hasonlóan cselekedj: válassz ki az ízlésednek/érdeklődésednek megfelelő projekteket, küldd el a megadott kontakt-személynek az önéletrajzodat, illetve egy motivációs levelet, és amennyiben pozitív választ kapsz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és szívesen leszünk a küldő szervezeted, és intézkedünk a projekthez kapcsolódó minden egyéb adminisztrációs teendőben, majd pedig  felkészítünk a szolgálatodra.

Fontos! Érdemes egyszerre jópár szervezetnek elküldeni a jelentkezésedet, mert az adatbázisban szereplő szervezetek adatai nem mindig frissek, van, hogy már éppen van ott önkéntes ahova mennél, vagy sokan jelentkeztek stb. Viszont ami jó hír: eddig mindenki aki igazán szeretett volna menni több-kevesebb erőfeszítéssel talált magának fogadó szervezetet.

És íme néhány élménybeszámoló  hazatért önkénteseink tollából

1. Orbán Andinak hívnak. Ha minden jól megy, olasz- és magyar mint idegen nyelv tanár leszek. Ennek a célomnak az eléréséhez óriási megerősítést, önbizalmat és tapasztalatot biztosított az EVS. 2011 februárjától augusztusig voltam önkéntes Cataniában, (Olaszország). Egy francia és egy spanyol fiúval laktam együtt. Egyetlen lány lévén külön szobát kaptam:) Gyalog kb. 20 perc volt az út a Centro Astalli nevű központba, ahol  önkénteskedtünk. Már az első napoktól hasznosnak éreztük magunkat. Heti 5 nap, 8 órát töltöttünk bevándorlók között. Délelőttönként sokszor a recepción voltam, de hétfőnként egy ügyvédnek segítettem a papírmunkában. Kedden  egy  orvossal dolgoztam, akitől sokat tanultam az olasz gyógyszerekről, egészségügyi rendszerről; megtanított sebet kötözni, injekciót beadni. Majdnem minden délután olaszt tanítottam, de néha a  napköziben segítettem a gyerekeknek a tanulásban. Mióta hazajöttem, szinte minden nap eszembe jutnak a tanítványaim és az a rengeteg élmény, ami azalatt a fél év alatt történt velem. Megismerkedtem egy csomó érdekes emberrel és kultúrával. 2 tréningen kellett részt vennem. Az első még a program elején, Riminiben, a második a vége felé Nápoly közelében. Olaszország minden tájáról érkező önkéntesekkel  együtt tudtam meg napról napra egyre többet az EVS-ről, egymásról és magamról is.Sem a program előtt,sem közben semmilyen bürokratikus problémám nem volt. A HelloEuropa mint küldő szervezet és a Centro Astalli mint fogadó szervezet egyaránt mindent megtettek azért, hogy zökkenőmentes legyen az oda-vissza utam és az ott-tartózkodásom.
Természetesen még bőven lehetne mesélni a cataniai tapasztalataimról. Ha szívesen mennél oda és bármilyen kérdésed van, ne habozz feltenni!

2. Kocsány Csabának hívnak és 2010. szept.-2011. februárig voltam önkéntes Xylokastroban (Athéntől 3 órányira lévő kis település) Görögországban. Kétféle projektet is kipróbálhattam az egyik révén a helyi önkénteseknek szóló információs iroda munkáját segíthettem napi 4 órában, a másik pedig az ott élő emberek mindennapi életének megkönnyebbítéséről szólt alkalmanként házaknál, illetve a helyi idősek otthonában. A 26 önkéntes számára 3 komfortos lakást béreltek, így aztán volt alkalmam megísmerkedni rengeteg más nemzetíségű emberrel és kultúrával. Lehetőségem volt görög nyelvórák -és persze a szuper görög nyelvtanár- által a  nyelvvel is megismerni.  Az igazat megvallva mivel ez volt az első hosszabb kintlétem külföldön elég nagy honvágyam volt, de úgy alakult h miután hazajöttem megintcsak Görögországban kaptam munkát mint sportanimátor, és most pedig a Kanári-szigetekre készülök, úgyhogy mondhatom hogy EVS által teljesen megváltozott az életem sokkal bátrabb, nyitottabb lettem, és nem utolsó sorban sokat fejlődött a nyelvtudásom,úgyhogy hajrá!

3. Németh Katalin

Helyszín: Olaszország, Lazio, Tuscania
Időpont: 2011. júl. 18-nov. 18
Önkéntesség: Fogyatékosokkal-szellemi és fizikai, felnőtt és gyerekek egyaránt -kellett foglalkozni. Az Alice Cooperaiva nevű szervezet kihelyezett kirendeltségein dolgoztunk, a környékbeli településeken, a központ egy Tarquinia nevű városban volt. A különböző kirendeltségek más és más elfoglaltságot nyújtottak a fogyatékos személyeknek, s mindenhol más csoportok voltak. A munka változatos volt: egy hétig a tengerparton voltunk velük, majd egy farmon kellett mezőgazdasági munkákat folytatni egy másik csoporttal. Egy hetet egy mulatságot szerveztünk Tarquiniának, melynek költségeit a szervezet állta, ingyen étellel, programokkal a város lakóinak. Majd két központban dolgoztunk, ahol változatos programokkal kötöttük le a fogyatékos személyek figyelmét. Ezeken a helyeken a program naponta változott: kirándultunk, főztünk, felolvastunk nekik, mozaikot raktunk, strandoltunk, uszodába, edzőterembe jártunk, tornáztunk együtt, naptárat készítettünk, barkácsoltunk, báboztunk.
Ajánlás: Sokfelé jártam, Olaszország szép tájait fedeztem fel, a külföld tapasztalat önállóságra nevel.
Nehézségek: Számomra a nyelv nehézséget jelentett, mivel a szervezet 24 óra nyelvórát biztosított, s nekem ez nem volt elég. De most már kevesebb, mint alapszinten beszélek olaszul, s ez jó.

További információkat találsz itt is:

http://www.eurodesk.hu/evs
Forrás:
http://www.mobilitas.hu/flp/evs