Rólunk

Megalapulásunk története

Egyesületünk 2009 nyarán alapult, de a jogi formában való megszületést hosszú évek formálódása előzte meg, amikor is az egyetemista élet szabadságát és a Kikötő Egyesület korábbi elnökének (Baranyai Liza) áldozatos pályázatíró munkáját “kihasználva”, jártuk Európát és vettünk részt az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi programokon. Kezdetben pusztán kalandnak tűnt az egész, -ami nem utolsósorban, jól illeszkedett diákságunk szűkre szabott anyagi kereteihez-, az idő múltával azonban mindannyiunkban megszületett a vágy, hogy mi is formálóivá váljunk az eseményeknek.

2008-ban egy 3 hónapos tanulmányúton vettünk részt, ahol mélyebben megismerkedhettünk a nyugat-európai ifjúsági munka mibenlétével (arrafelé már nagyobb rutinnal mozognak e nálunk még újszerű területen), ahonnan hazatérve már szakmailag is készen álltunk arra, hogy megalapítsuk a HelloEuropát és immáron mi segítsünk más fiatalokat abban, hogy megismerjék Európát és lakóit, és részeseivé váljanak annak a nyelv(tanulási), személyiségfejlesztő folyamatnak, amit egy-egy projekt hozhat.

Szervezeti felépítés

Az Egyesület  jogi képviseletéért jelenleg Hajdu Nikolett és Bakó Eszter felel, akik egyúttal projekt-koordinátorként dolgoznak a szervezetben.

Tagság

Egyesületünk tagja lehet bárki, aki érdeklődik tevékenységeink iránt, továbbá szívesen vállalna  részt az Egyesület működéséhez kapcsolódó társadalmi szerepvállalásokból.

Egy kis “személyeskedés

Hajdu Nikolett (elnök):

Az utazás az egyik hobbim, ez már régóta így van. Kalandvágynak, szerencsének és a kíváncsiságomnak köszönhetően bejártam a világ egy részét. Észtországban pedig találkoztam későbbi mentorommal,Baranyai Lizával, aki megismertette velem a civil szervezetek világát és az ezekhez kapcsolódó fiataloknak szóló programokat (önkéntesség, fiatalok lendületben, demokráciára nevelés, emberi jogok…stb). Nagy találkozás volt, mert úgy éreztem megtaláltam azt a tevékenységet, amit mindig is kerestem. 2006-ban volt az első képzés, amin részt vettem és onnantól kezdve óriási lendülettel szinte folyamatosan képzem magam. Többek között egy három éves nemzetközi demokrácia projekt tagja, majd későbbi magyar vezetője voltam. Egyik kedvenc területem az emberi jogok, ezért több konferencián, képzésen is részt vettem a témával kapcsolatban. A másik szívügyem az önkéntesség, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A világ legtöbb országában az önkéntesség egy igen jó bevált gyakorlat, sokféleképpen lehet használni az önkéntes időt, sokféle önkéntesség létezik. Mivel szerintem utazni jó és kell is, ahhoz, hogy találkozzunk más kultúrákkal 2009-ben tíz lelkes fiatal – köztük én is- megalapította az egyesületet, hogy minél többen ismerhessék meg – más érdekes programok mellett – az önkéntességet.
Én is önkéntes vagyok, többek között az egyesületünk önkéntese.
Végzettségem szerint okleveles nemzetközi kapcsolatok szakértő és angol tanár, de az elmúlt hónapokban viszont elsősorban anyuka vagyok, így legtöbbször Balatonfüreden lehet megtalálni, ahol sokat sétálunk a kislányommal
.

Bakó Eszter (elnökhelyettes; projekt-koordinátor): Végzettségem szerint pszichológus vagyok  – jelenleg egy másik civil szervezetben dolgozom (jolelekalapitvany.hu). Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan munkát végzek nap mint nap, mely egyúttal a hivatásom, és azért is, mert egy olyan területet találtam, ami számomra elég sokszínű és összetett ahhoz, hogy egy életen át inspiráljon és új felismeréseket hozzon. Lehet, hogy az Európai Unió és a Fiatalok Lendületben Program nélkül is hasonlóan elhivatott lennék, azonban a fent említett fiatalkori kalandozások (melyeket Nektek is jó szívvel ajánlunk), majd pedig az ifjúsági munka terén szerzett külföldi szakmai tapasztalat mind olyan állomásai voltak az életemnek, melyek során olyan dolgokat tanultam a világról, a többi emberről, a kultúrák találkozásáról, elsősorban pedig önmagamról, amik nélkül úgy gondolom emberileg is szakmailag is szegényebb lennék. Még egy öröm az életemben, hogy a HelloEuropa Egyesületben való tevékenységemmel ki tudok szakadni a szűkebb értelemben vett pszichológusi szerepből és itt olyan projeken dolgozhatok, melyekkel egyszerre fiatalok csoportjai számára nyújthatunk új élményeket és izgalmas kihívásokat. Mind a magam, mind pedig a Fiatalok Lendületben Programba eddig bekapcsolódó- és általam megismert- fiatalok életének alakulását tekintve azt látom, hogy e lehetőségek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy életünkben pozitív irányú változások induljanak el,  és fejlődési utak bontakozzanak ki. Számomra így kapcsolódik össze az egyén és a társadalom- ha pedig a pszichológus szól belőlem, akkor “így függ össze minden mindennel”.